top of page

Hasta Bezi Fiyatları ve Hasta Bezi Hakkında Bütün Detaylar

Yazarın fotoğrafı: barış ucuzcubarış ucuzcu

Hasta Bezi Fiyatları ve Hakkındaki Detaylar

Hasta bezi, idrar ve dışkısını tutmakta zorluk çeken hasta bireyler için kullanılmaktadır. Yatalak hastalar veya ayakta tedavi gören kişiler için kullanılan bu sağlık ürünü hakkında birçok sorular bulunmaktadır. Bu sorular, hasta bezi nereden alınır, hasta bezi fiyatları nasıldır, hasta bezi sgk şartları nelerdir gibi sorulardır.


Hasta bezi yetişkin hastalar ve çocuk hastalar için kullanılan bir üründür. Hasta bireyler, idrar kaçırma rahatsızlıklarından dolayı veya daha ileri hastalıklardan dolayı bu ürünü kullanırlar. Buna bir alternatif olarak mesane pedi önerilebilir.


Mesane pedinin yeterli olmadığı durumlarda hasta bezleri devreye girer. Yetişkin hasta bezi için birçok çeşit bulunmaktadır ve en sık kullanılan türü külotlu hasta bezleri olarak görülebilir. Çocuk külotlu hasta alt bezi de aynı şekilde çocuklarda en sık kullanılan bez türüdür çünkü külotlu hasta alt bezleri kullanımı kolay ve daha efektif bir ürün olarak görülür.


Hasta bezi veya hidrofilik kendinden kayganlaştırıcılı sonda gibi ürünler, insanlar için fazladan bir ödeme anlamına geldiği için, sgk bu ücretin belli bir kısmını öder.

Bu ücretin ödenebilmesi için belli bir rapor düzenlenmesi gerekir ve buna hasta bezi raporu ismi verilir. Hasta bezi sgk şartları önemlidir çünkü hasta bezi ürünü tek kullanımlık bir üründür ve ihtiyacı olan bireylerin sürekli olarak kullanması gerekmektedir.

Sürekli kullanım, beraberinde birçok masraf getirdiğinden dolayı sgk hasta bezini karşılamaktadır. Sgk’nın hasta bezini karşılaması için hasta raporu ve reçetesi gerekmektedir.





Hasta Bezi Fiyatları Nasıldır?

Hasta bezi fiyatları denildiğinde günümüzde birçok alternatif olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Hasta bezi ihtiyacı bulunan bireyler zorunlu olarak bu ürünü alacağı için sürekli olarak belli masrafları üstlenirler.


Bu noktada, hastaların yalnız olmadığının bir hatırlatıcısı olarak sgk destekleri gelir. İlgili kurum tarafından alınan belgeler ile başvuruda bulunarak sgk desteği ile bez yardımı gerçekleşir.


Sgk almış olduğunuz bezin, belli bir miktarına ödeme yapar. Bu ödeme, 0,90 TL (yani 90 kuruş) + % 18 KDV’dir. Ücret ise, KDV dahil 1,062 TL’dir. Günlük maksimum 4 adet için ödeme yapılır.


Yani bu yaklaşık olarak 120 tane aylık bez demektir. Diğer bir seçenek ise 2 aylık 240 adet olmasıdır. Bu da tercih edilebilir. Çocuk alt bezi için, aynı şey geçerlidir fakat diğerine göre çocuk alt bezi daha ekonomiktir.


Yetişkinlere yönelik 2 aylık ödeme 240 adet bez içi yapılabilir. Bu tercihe göre şekillenir. Sağlık raporu ve reçetesi bulunan, sgk’nın istediği belgeleri bulunduran her birey destek ile bez alabilir.


Hasta Bezi Nereden Alınır?

Hasta bezi nereden alınır sorusuna cevaben hasta bezi, doktorun yazmış olduğu reçete ve hasta raporu fotokopisi ile bir medikal firmasından tedarik edilebilir. Bezin alınacağı medikal firmasının sağlık bakanlığı ile anlaşması bulunuyor ise sgk hasta bezinin ücretini ödeyecektir. Hasta bezi fiyatları genellikle aynı çizgide olmakta, bu yüzden hasta bezi almak birçok medikal markette cebinize aynı etkide olacaktır.


Bu bağlamda hastaların medikal firmalarında dikkat etmesi gereken iki adet koşul vardır. Birisi vergi levhası bulundurması, diğeri ise Sağlık Bakanlığı ile anlaşmalı olmasıdır. Sağlık Bakanlığı ile anlaşması bulunan medikal firması, bez faturasının Sağlık Bakanlığı istekleri doğrultusunda olmasını sağlar.


Bu sayede SGK, çıkan masrafları öder. Hasta bezi, ulusal bilgi bankasına kayıtlı olmalıdır. Ödemeyi medikal firmaya yaptıktan sonra, SGK’nın tarafınıza para iadesi yapabilmesi için yapılması gereken belli başlı işlemler bulunur. İlk olarak doktorun hasta için yazmış olduğu hasta bezi reçetesi gerekmektedir.


Bu reçetenin üzerinde doktorun imzası, kaşesi, o günün tarihi ve aslı gibidir yazısı bulunan hasta sağlık raporu fotokopisi bulunmalıdır. Bunun dışında medikal firmanın kestiği fatura ve onun bir adet fotokopisi ile, hastanın önlü arkalı kimlik fotokopisi sağlık müdürlüğüne teslim edilir. Bu eylemi hastanın kendisi ya da hasta yakını yapabilir.


Peki geri ödeme nasıl alınır? Evrakların sağlık müdürlüğüne teslim edilmesi ile beraber, 15 gün sonrasında Sağlık Bakanlığınca hasta bireyin emekli maaş hesabı veya TC kimlik numarası ile Ziraat Bankası şubesinden ücret tahsil edilir. Hasta bezi ödemeleri, her ayın 8’i ve 14’ü arasında yapılır.


Hasta Bezi Sgk Şartları Nelerdir?

Hasta bezi alınırken, hasta bezi nereden alınır? Ücretin bir miktarını sgk tarafından karşılanır mı? hasta bezi fiyatları nasıldır? ödemeler nasıl yapılır gibi birçok sorunun cevabını sizlere sunduk. Şimdi ise, hasta bezi sgk şartları nedir gibi sorular hakkında sizi bilgilendireceğiz.


Öncelikle, hasta bireyin hasta bezi raporu alması gerekmektedir. Peki bu rapor nasıl alınır? Bu raporu almak için birey, herhangi bir hastaneden idrar ve dışkı kontrolünün olmadığını belirten bir rapor alır.


Bu raporla ilgilenen bölüm üroloji bölümüdür. Ekstra olarak nöroloji bölümüne başvurursanız, onlar da size bu raporu sağlayabilirler.


Ek olarak, hastane dışında size bu belgeyi kendi aile hekiminiz de sağlayabilmektedir. Bu bakımdan size en yakın olan aile hekiminizi tercih edebilirsiniz.


Hasta bireyin yatalak olması durumunda, doktora gidemeyen hastalar için Sağlık Bakanlığını arayıp gerekli görüşmenin yapılması gerekir. Hasta bezi raporu alındıktan sonra bağlı olunan aile hekimliğine gidilir ve ilaç yazdırılır gibi hasta bezi reçetesi yazdırılır.


Bu hasta bezi reçetesinde uzman doktorun imzası ya da kaşesi bulunmalıdır. Aksi takdirde, sgk koşullarını sağlamaz. Hasta bezi fiyatları konusunda yardımcı olan sgk, aylık olarak 120 adet ve iki aylık olarak 240 adet belirterek bunu sağlar.


Aile hekimi, reçetenizi yazdıktan sonra, hasta raporu belgesinden bir adet fotokopi çektirilmelidir. Bu fotokopi üzerinde de aslı gibidir yazısı bulunmalıdır çünkü belgenin gerçeği ve fotokopisi aynı zamanda kullanılmaktadır. Çoğu kurum tarafından bu bilinir fakat her ihtimale karşı bu belgeleri siz talep etmelisiniz.


Hasta Bezi Sgk Şartları Kısıtlamaları

Sgk şartları kapsamında yapılan bazı kısıtlamalar şu şekildedir:

  1. Alınan rapor devlet hastanesinden ilgili doktor tarafından olmalıdır.

  2. Kontrollerin yapılmamış olması halinde, gün bazında dört adet hasta bezi veya çocuk hasta alt bezi verilir.

  3. Hastanın mesane veya rektum kontrollerinin yapılmış olması gerekmektedir.

  4. Çocuk hasta bezi sağlanabilmesi için çocukların en az 2 yaşını doldurmuş olmaları gerekir.

  5. Hasta bezi veya çocuk alt bezi ücretlerini sgk karşılar.

  6. İdrar inkontinansı ve gata inkontinansı gibi ihtiyaçları olan hastaların masraflarını sgk karşılamaz ancak çocuk hastalarda bu talep edilebilir.

  7. Özellikle kolostomili hastalığı olan bireyler hasta bezinin sgk tarafından karşılanmasını talep eder.

  8. Çocuk hasta bezleri için ise, günde dört adet olacak şekilde yardım yapılır.

  9. Çocuk bezini kullanacak uygunluklarda boy, kilo ya da ebatlarda bulunmaması durumunda A10049 SUT koduna sahip hasta alt bezi alınabilir.


Hasta bezi alınmış şekilde sgk'ya önemli başvuruların yapılması için bu yazımızda bahsettiğimiz belgeler gerekir ve ona ek eylemler şu şekilde sayılabilir:

  1. Hasta rahatsızlığının özellikle belirtildiği ve sağlık kuruluşlarında hekim ismi bulunan hasta bezi raporu

  2. İhtiyaç duyulan hasta bezi sayısının açık ve net belirtildiği reçete

  3. Kimlik belgesinin arka ve ön yüz fotokopisi

  4. Bireyin son 6 ay içerisinde çekilmiş vesikalık fotoğrafları (Dört adet)

  5. Hasta bezi için oluşturulmuş olan başvuru formu

  6. İstekte bulunacak olan kişiler için oluşturulmuş olan hastanın kendine ait engelli raporu

DoktorElit Bütün Süreçlerde Yanınızda

Hasta bireylerin içinde bulunduğu ortama ayak uydurabilmesi için elimizden gelen her şeyi yaparız. Ön planda tuttuğumuz hizmetler dahilinde kendimizi sürekli geliştirmeye ve yenilemeye adarız. Özellikle yardıma muhtaç bireylerin kendini en iyi hissetmesi bizim için çok önemlidir.


Bu durumun bilincinde olarak hastalara kendimizi kabul ettirmeyi amaçlarız. Kişilerin memnuniyeti, onları evinde gibi hissettirmek bizim için çok önemlidir. Doktorelit olarak, hastalarımızın ve onların yakınlarının rahat etmeleri bizim için birinci sırada gelmelidir.

Sağlık ilk başta olmak üzere birçok konu hakkında bilgilendirme ve takip tarafımızca yapılır. Kuruluşumuz iki adet uzman doktor öncülüğünde bir kuruluş olup çok kapasiteli bir bakım merkezi olmaktadır.


Lokasyonun önemi insanlar tarafından çok önemli bir yer edinmektedir. Kişilerin kaldığı yerlerin sakin ve huzur verici bir yer olması çok önemlidir ve şehir merkezine yakın olması ise hasta yakınları tarafından sıklıkla tercih edilen bir şeydir.


Bu özelliklerin hepsini barındıran bakım evimiz, hem şehrin merkezinde kuruludur hem de gürültüden uzak ve sakin bir lokasyona kuruludur. Etrafındaki ağaçlar sayesinde ferah ve nezih bir ortam sunar.


Hastalarımızın istekleri doğrultusunda tek kişilik odalar veya 3-4 kişilik odalar sunabilmekteyiz. Alanımız üç katlı olarak tasarlanmış olup son derece ilgi çekici bir mimariye sahiptir. Yönetim birimimiz en iyi şekilde yönetilmektedir ve bu sayede oturmuş bir düzen içerisinde sevdiklerinizi gönül rahatlığı ile bize emanet edebilirsiniz.


Hastalıklara ve hasta bireylerinizin güvenliğine dair her şey için sayfamızdaki blog yazılarımızı okuyabilir, mekan hakkında bilgi sahibi olmak için ise galerimize bakabilirsiniz. Bu makalemizde sizlere hasta bezi nereden alınır, hasta bezi fiyatları nasıldır, hasta bezi sgk şartları gibi soruların çözümlerini sunmayı hedefledik.


Bunun gibi daha fazla yazı okumak, daha fazla bilgi sahibi olmak ve bizimle iletişime geçmek isterseniz, sizinle tanışmaktan memnuniyet duyarız. Sosyal medyadan bizleri takip ederek tesisimizi görebilirsiniz. IG: @doktorelit FB: @doktorelit

 
 
 

Comments


Atalar Mahallesi,Zeytinlik Cad.Manolya Sokak No:1, Kartal/İstanbul

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon

Tel: (0216) 353 26 77

Tel: (0541) 621 7486

Tel: (0507) 689 55 99

bottom of page